VPO payrollbrancheorganisatie
In september 2006 werd de payrollbrancheorganisatie, c.q. branchevereniging, Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) opgericht en even later ook een payroll-CAO (VPO-CAO) met de vakbonden afgesloten. Door deze beide gebeurtenissen werd de payrollbranche in Nederland in 1 keer een stuk volwassener.
Oprichters van de VPO payrollbrancheorganisatie in die tijd waren: Van der Noordt Payrolling (huidige Persoonality Payrolling, nu onderdeel Timing), Connexie, Randstad (toenmalige P/flex) en USG (toenmalige CapitalP).
Leden VPO payrollbrancheorganisatie
Enkele latere VPO-leden waren: AB Vakwerk Payroll, Adecco Payroll, Allroad Payroll, CapitalP, Driessen Payroll, Groenendijk Payrolling Services, Kolibrie Payrolling, LPD B.V., Manpower Payroll Solutions, Mencius Payroll, Metrium Payroll, POSG Payrolling, P-services Contracting, Payroll Select Payroll Services, Randstad Payroll Solutions, Repay Detachering, Servorg Payroll, Tempo-Team Payroll Services en Tempo-Team Payrolling.
Om u een beeld te geven hoe groot de VPO op de payrollmarkt in Nederland toentertijd was. In de hoogtijdagen van de VPO stond circa 75%-80% van alle payrollwerknemers in Nederland bij een VPO-lid onder de VPO-CAO op de payroll!!
VPO-lidmaatschap als kwaliteitskeurmerk
Het VPO-lidmaatschap gold in die tijd ook als hèt kwaliteitskeurmerk binnen de payrollbranche. Leden van de VPO payrollbrancheorganisatie werden hiervoor jaarlijks op een correcte toepassing van de CAO, kwaliteit van hun administratieve processen, tijdige afdracht van belastingen en sociale premies en degelijke bedrijfsvoering gecontroleerd.
Daarnaast was de collectieve gedachte van de VPO-leden onderling, dat aangesloten VPO-leden wel met elkaar zouden concurreren. Maar dit niet op de arbeidsvoorwaarden van payrollwerknemers zouden doen. Payrollwerknemers behielden of kregen daardoor met payroll bij VPO-leden zoveel mogelijk dezelfde rechten en arbeidsvoorwaarden, als werknemers die (nog) bij de werkgever en/of ondernemer in dienst waren.
De inlenersbeloning voor payrollwerknemers dienden dus door VPO-leden zoveel mogelijk te worden toegepast. Naast dezelfde lonen dus ook dezelfde regelingen voor vakantiedagen, vakantietoeslag, toeslagen, ziekte, bijzonder verlofregelingen, etc., Maar ook een goed secundair arbeidsvoorwaardenpakket (o.a. diverse verzekeringen) en een degelijk pensioen.
Kortom, “goed werkgeverschap” en “een werknemer mocht er bij payroll niet op achteruit gaan!”
Splitsing payrollmarkt in Nederland
Deze laatstgenoemde punten zouden echter later voor een splitsing in de payrollmarkt in Nederland zorgen. Aan de ene kant waren er payrollbedrijven. Die zich met payroll vooral op het ontzorgen van een ondernemer of werkgever, aangaande administratieve rompslomp en arbeidsrechtelijke werkgeversrisico’s bleven richten. Maar er ook voor zorgden dat payrollwerknemers met payroll bij hen er niet op achteruit zouden gaan.
Echter aan de andere kant kwamen er steeds meer payrollbedrijven (vaak uitzendondernemingen). Die payroll voornamelijk als goedkope uitzendvariant, met dezelfde flexibiliteit als uitzenden, onder een uitzend-CAO in de markt gingen zetten.
De inlenersbeloning werd daarbij door deze laatst genoemde payrollbedrijven maar op een beperkt aantal elementen toegepast. Payrollwerknemers kregen bij hen namelijk geen degelijk pensioen. Maar begonnen als het even kon in de Basisregeling (met wachttijd) in plaats van de betere Plusregeling van de StiPP pensioen op te bouwen (zie ook payroll en pensioen).
Hierdoor zijn dus veel werknemers in Nederland benadeeld en hebben zij door de overstap naar payroll toentertijd ook nog eens een pensioengat opgelopen!
Door het onderlinge verschil in inzicht over payroll en de druk van de vakbonden en politiek in Nederland. Slaagden partijen er in 2011 niet meer in de payroll-CAO te verlengen. Vervolgens zorgden enkele grote uitzendondernemingen (vaak ABU-leden) er wel voor dat de ABU-CAO voor payroll als algemeen verbindend werd verklaard. Hierdoor werd deze CAO automatisch voor bijna alle payrollbedrijven van toepassing.
VPO payrollbrancheorganisatie arbeidsvoorwaardenregeling
Om de rechten, die payrollwerknemers nog onder de VPO-CAO hadden opgebouwd, toch nog te behouden. Kozen sommige leden van de VPO payrollbrancheorganisatie er in die tijd nog wel voor. Om alle positieve elementen uit de VPO-CAO voor hun payrollwerknemers in een VPO-Arbeidsvoorwaardenregeling vast te leggen en blijven toepassen.
Echter het leed was al geschiet en de ontstaansgedachte van de VPO payrollbrancheorganisatie raakte steeds verder op de achtergrond. “Goed werkgeverschap voor alle payrollwerknemers in Nederland en niet concurreren op arbeidsvoorwaarden!”
Eigen payrollbedrijf CAO’s
Enkele VPO-leden, zoals Persoonality Payrolling (voormalig van der Noordt Payrolling, nu Timing), Prokx Payroll (nu Payroll Select), Connexie Payroll en Payned Payrolling bleven hierop echter niet wachten. Zij zeiden na het niet verlengen van de VPO Payroll-CAO per 1 januari 2012 hun lidmaatschap bij de VPO payrollbrancheorganisatie op en sloten hun eigen payrollbedrijf CAO’s met de bonden af. De payrollbedrijven Tentoo Payrolling (nu onderdeel Brisker Group) en Please Payroll hadden dit al reeds eerder gedaan.
Einde VPO payrollbrancheorganisatie
De VPO payrollbrancheorganisatie is tenslotte na 10 jaar op 1 januari 2016 onder de vlag van de ABU verder gegaan. De gezamenlijke boodschap in die tijd was. Dat beide brancheorganisaties hun krachten gingen bundelen om de payroll belangenbehartiging in Nederland verder te versterken.
De Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) hield hierdoor dus als zelfstandige payroll brancheorganisatie op te bestaan. Tijdens het laatste Nationale Payroll Congres in 2015 werd de overdracht van de VPO een feit. En sloten de laatste leden van de VPO zich bij de ABU of NBBU aan.
Meer payroll informatie
Graag leggen wij u uit hoe de toenmalige payrollmarkt eruit zag. Maar ook welke mogelijkheden payroll nu nog steeds voor u, uw bedrijf, medewerkers, sector en branche kan bieden. Vraagt u daarom nu bij ons een adviesgesprek of offerte over payroll aan.
Payrollbedrijven en payrollbrancheorganisaties in Nederland
De volgende gecertificeerde payrollbedrijven hadden na de VPO als payrollbrancheorganisatie een eigen payrollbedrijf CAO of vielen onder de ABU of NBBU-CAO in Nederland. Gezamenlijk hebben zij vandaag de dag meer dan enkele 10.000en payrollmedewerkers bij diverse bedrijven in verschillende branches en sectoren in Nederland op de payroll staan.
Payrollbedrijven
Abflexkracht payroll, Adecco Payroll, BC Group Payroll, Com.pas Payrolling, Connexie Payroll, Devocare Payroll, Driessen Payroll, FlexExpert Payroll B.V., Fortium Payroll B.V. Get Payrolling BV, GJ Pay-Roll BV, Holland Payroll B.V., Koers Oost Payroll B.V., Kolibrie Payroll. Lean Payroll Service B.V., Level One Payroll, Manpower Payroll Solutions, Nedflex Payrolling, Next Payroll B.V., One Payroll, Pay to Payroll. Pay for People Payroll B.V. Pay for People Payroll, Payroll Nederland, Payper, Payroll Professionals B.V., Payroll Select. Persoonality Payrolling, Please Payroll B.V., Pro Payroll, P-services Payroll, Randstad Payroll Solutions, Renew Payroll B.V., Repay HRM B.V. Select Payrolling, Servorg Payroll BV, Smart Payroll Services BV. Tempo-Team Payroll Services, Tentoo Payroll B.V., WePayPeople Payroll, Wijco Payrolling.